Tävlingschecklista
Tävlingschecklista
Inledning
Som stöd till alla nya och även gamla rävar med tävlande barn och ungdomar har en tävlingschecklista skrivits ihop. Den försöker ge svar på de vanligaste frågorna runt "hur det går till" på tävlingar.
Tävlingsanmälan
Information om hur du anmäler dig hittar du i en separat artikel.
Tävlingsavgifter
Startavgifterna för aktiva åkare betalas av klubben enligt vår policy om inget annat meddelas. Liftkort köps av var och en vid tävlingstillfället om inget annat meddelats. Spara därför kvitton för eventuell ersättning efter säsongen.
Vanliga nivåer på avgifterna är 100 kr för startavgiften och 75-125 för liftkorten. Betala med kontanter. Arrangerande förening har oftast inga möjligheter att ta kort!
Tävlingsdagen
Dagarna innan tävlingen, sök upp tränaren eller någon annan förälder som ni känner igen för att rådfråga hur lång tid det tar att åka till tävlingsbacken, vart värmestugor ligger, vart liftkort brukar säljas mm. Det tar tid att stöka med matväskor, skidor, stavar, mm. samt att veta vart man ska ta vägen. Kom därför i god tid till tävlingsbacken, senast 30 minuter innan banbesiktningen bör liftkort och startavgift (om den inte faktureras klubben) vara betalade av var och en och nummerlapp uthämtad hos arrangerande klubb. Det är inte ovanligt med upptill 100 tävlande så en del köande uppstår.
Några hålltider; Besiktning av banan börjar oftast strax efter kl. 9 och första åket startar kl. 10. Därefter lunchpaus som följs av ny banbesiktning och andra åket. Tävlingsdagen slutar vanligen vid 15-tiden med prisutdelning. Avsätt alltså en heldag och ta med lunch och mellanmål. Undantag från dessa tider kan dock finnas. Kolla detta sista träningen före tävling.
Innan start kollar man hur banan går och var svårigheterna finns, man besiktar banan. Det finns olika sorters banbesiktning och vilken som gäller för tävlingen bestäms vid lagledarmötet innan tävlingstarten.
- Has-besiktning: Man plogar/hasar några (2-3) portar i taget, stannar och kollar. Detta är den vanligaste besiktningen.
- Instick-besiktning: Man får INTE hasa inne i banan utan man åker in utifrån, stannar och kollar och backar sedan ut i samma spår. (Används sällan)
- Observera att man inte får köra banan. Detta leder till DISKNING !!!!
Inför banbesiktningen samlar vi ihop klubbens åkare uppe vid starten. De yngre åkarna (U8, U10, U12) besiktar gruppvis med sin tränare. U14 och äldre bör besikta utan vuxens ledning, gärna tillsammans med kompisar, för att skaffa egna erfarenheter men det finns alltid någon fråga. Häng i första hand på din träningsgrupp eller så finns det alltid någon förälder som ställer upp. Kom ihåg att nummerlappen ALLTID ska vara synlig när man besiktar banan.
Så var det dags för start. Tränarna samt ibland några föräldrar finns på plats uppe vid starten för att hjälpa åkarna hitta rätt, hjälpa till med kläder, få på sig skidorna, peppa med mera. Övriga föräldrar brukar vara vid målområdet för att ta hand om åkarna när de gått i mål. Åkarna är indelade i pojkar/flickor och åldersgrupper. De yngsta tjejerna (U8) startar oftast först och sedan är det killarnas tur. Därefter flickor U10 och sedan grabbarna och så rullar det på.
Kom ihåg att detta oftast är allvar för ungarna men det får inte vara det för föräldrarna. Heja-rop nere vid målområdet alltså.
Efter sista tävlande gås portdomarprotokoll mm igenom, därefter följer protest-tid för eventuella diskvalificeringar. En kort väntan alltså innan det är dags för PRISUTDELNING i samma gruppordning som åken. Och givetvis stannar alla kvar och hurrar tills sista gruppen fått sina priser!
Till alla åkare, passa på och friåk så mycket som möjligt mellan/efter tävlingsåken. Det ger nyttiga erfarenheter att få känna på så mycket som möjligt från andra backar än hemmabacken.
Frågor
Har ni frågor om tävlingar, vart backar ligger, tider med mera, prata med gruppens tränare eller med någon förälder som varit med några år. Kom ihåg att inga frågor är för små, stora, dumma eller betydelselösa för att ställas!